2021-12-14 08:23Nyheter

I fiolbyggarens verkstad

En fiolbyggare huserar i en av Wallfasts lokaler.En fiolbyggare huserar i en av Wallfasts lokaler.

När vi kliver in i Joakim Amundins fiolverkstad doftar det svagt av trä och klassisk musik strömmar ut i lokalen på låg volym. Överallt finns spår av byggandet. Fioler, altfioler och celli i olika stadier hänger på väggarna, i köket delar kaffekokaren plats med lackmaskinen och verktyg i miniformat ligger utspridda på de många arbetsytorna. I hörnet precis bredvid dörren ligger obearbetade träbitar och väntar på att bli instrument.

– Olika trä har olika klang. Pil är till exempel mycket mjukare än lönn och tonen blir annorlunda beroende på vilket man väljer, berättar Joakim Amundin.

Det var 1985 som Joakim Amundin hoppade på direkttåget från Stockholm till Hamburg för att påbörja sin utbildning i fiolbyggarlära. Att han skulle bli just fiolbyggare var dock inte självklart.

– Det var lite en tillfällighet att det dök upp en lärlingsplats i Hamburg just då. Att jag fastnade för yrket var kombinationen av hantverk, musik och att få jobba med trä.

 

Efter utbildningen han kvar i Tyskland, i Moers närmare bestämt, innan han flyttade hem till Sverige och startade upp sin egen verksamhet. I dag ligger hans verkstad i en av Wallfasts lokaler i Vasastan. Skillnaden mellan att jobba i Tyskland och Sverige är inte så stor menar han:

– Det är det som är så härligt med hantverk, att man sjunker in i verkstaden när man jobbar. Och så är det oavsett var man befinner sig, fioler ser ju likadana ut överallt.

 

Förutom att bygga nya fioler utför Joakim Amundin reparationer, hyr ut instrument och säljer olika tillbehör – både till privatpersoner och stora orkestrar. Han hjälper också professionella musiker som upplever problem med sina instrument.

– Trä är ett levande material som förändras över tid. Nu på vintern blir träet torrare till exempel och då kan ljudet förändras, berättar han.

– En av de bästa sakerna med mitt jobb är mötet med människor. Att få till en riktigt fin reparation och se hur nöjd kunden blir, eller när ett barn får sin första fiol och fullkomligen lyser när de går härifrån med den på ryggen.

 

Så du har inte ångrat att du satte dig på det där tåget till Hamburg för 35 år sedan?

– Nej, det har jag inte. Att få sitta här och pilla med en fiol, dricka en god bayersk öl och lyssna på vacker musik är fantastiskt. Det är ett härligt yrke, konstaterar Joakim Amundin.

 

 

Fiolbyggaren Joakim Amundin

Fiolbyggaren Joakim Amundin

Fioler

 

 

Foto: Camilla Lindqvist


Om Wallfast

Wallfast-koncernen äger och förvaltar drygt 4 000 lägenheter i Stockholmsområdet. Fastigheterna sköts av Wallfast AB och Hässelby Hem AB. Wallfast bedriver ett aktivt miljöarbete för att kontinuerligt minska verksamhetens miljöbelastning och är miljöcertifierat enligt ISO 14001 sedan 2002.

Kontaktpersoner

Helena Gyllenskepp
Kommunikationsansvarig
Helena Gyllenskepp